Pappa terrier och upprörd fot

Sådär ja!
Nu börjar jag kanske känna mig som en människa igen. Efter tre veckors hårt pluggande (men jag hann ändå med lite tvspelande) har jag nu spenderat en vecka med att inte göra någonting. Dvs, inte göra någonting enligt mina maner. Tvspel, läsning och thé har stått högt på listan.
 
Det mesta av tiden har gått åt till att dricka absurda mängder thé, vilket får mig att fundera på varför jag har sådan förkärlek till att förtära flytande föda? Förutom milkshakes då, som är ett av han där nere som numera är officiellt avsatt enligt svenska kyrkan (jo det är sant, det ska tydligen ha skett häromåret!) som har många kära namn.
Men tillbaka till ämnet på hand. Är det inte kaffe så är det öl å eftersom jag nu går på avvänjning från båda så får det bli thé. Hur nu lite färgat vatten kan göra någon så glad, men det gör det. Endorfin är ett lustigt ting.

Jag har haft Papi på besök! Det har varit trevligt. Men att sätta honom i en stadslägenhet i ett land där han inte riktigt förstår språket är inte riktigt rättvist. Det är som att låsa in en tvååring som är lika rörlig som Pampersreklamerna påstår, i en liten brun låda. Han har sprungit i fönstrena å tittat så fort ett konstigt ljud uppstått, som en ettrig liten terrier. Jag har varje morgon jag vaknat (han vaknar ju ca två timmar innan mig) fått en statusrapport på kvarteret och vad de sysslar med i den lilla borgen som ligger på andra sidan gatan ("Åååh hur KAN lilla Maria bara inte VETA vad det är för typ av byggnad å vad de gör där, det har jag fått höra å kommer få höra till dödagar) samt många andra underliga konstateringar från en inte van stadsbo. T.ex. så har han konstaterat att det är många små bilar här. Det ni! Vilken kuriosa!

Jag kanske ska tillägga att han under sina fem dagar fann en ny vän här, Skomakaren här nere på hörnet. Om de förstod varandra har jag ingen aning om, men det verkade som om deras vänskap mest gick ut på att vinka till varandra genom fönstret när pappa gick förbi vilket han gjorde åtskilliga gånger om dagen å vinka, det är ju något som alla människor förstår sig på.

Jag har slitigt mig blodig för att hålla denna man underhållen under fem dagar. Vi har varit på zoo å tittat på tigern, druckit Odenses egen öl, gjort sushi å lite annat smått å gott. Tyvärr var han ju så effektiv när vi väl hade något att göra så görat tog slut mycket snabbare än planerat. Till slut presenterade jag honom för youtube dock, det gjorde susen. Pappas nya idol är numera Jeff Dunham å hans döda terrorist.
Vi har även gått fasligt mycket, om jag hade gått åt ett å samma håll med alla dessa fotsteg runt om byn hade jag varit i Amerikat nu. Fast det förutsätter ju att jag ska kunna gå på vatten också. Men det hade nog varit mycket bättre, all denna asfalterade väg har gjort min fot upprörd å det resulterar nu i att jag är bunden till soffan, men en stel, omlindad fot som jag försöker hålla värmen på. Jag kanske är lite nedslagen, men jag har ju  mitt thé.

Men jag har funderat på en annan grej. Vad jag har förstått var min fader väldigt angelägen om att om han fick en dotter, skulle hon heta Maria. Och sådeles heter alltså jag, men det namnet använder min fader inte särdeles mycket mer än vid offentliga tillställningar. Nej, välj och vraka istället mellan; "Märta", "Ulla", "Maja" eller varför inte undersköna "Ulla-Bella" samt många andra. Jag försöker intala mig att kärt barn har många namn. Huvudbryn är fullständig.

Ett annat sätt att underhålla fadern var att få honom att prata om gamla tider. Han är smart den karln, kan mycket tillbaka i tiden och det finns mycket att lära av honom. Min släkthistoria är väl inte något som Ni min kära publik (har jag ens någon?) har något intresse i, så jag tänker inte läxa er i den. Men att jag fick höra den fick mig att inse, att jag är här nu och jag vill också sätta mitt märke i historien.

Avslutningsvis berättade pappa att om han någonsin skulle gå med på att bo på ålderdomshem, så skulle det bara jobba sköna lättklädda damer i artonårsåldern där. "Du kommer bli en riktig pina du va?" frågade jag. Han bara flina.

Ingen Politiker

Det är något som gnager i min hjärna. Jag har i några timmar nu suttit å försökt trycka in all histologi om elastiska, retikulära och kollagena fibrer och sätta dem i relevans till resten av histologin, men kommit på mig själv att slipa på något som jag istället vill få sagt.

Igår hamnade jag i ett samtal som fick mig att se en annan dimension av mitt synfält.

Jag är ingen politiker. Jag är ingen som vill övertyga världen om att min mening är rätt eller utnyttja människors blindhet o naivitet för att tjäna pengar, diktatera, eller tjaffsa. Jag säger inte att alla politiker är sådana människor, för, återigen, jag är ingen som vill säga dig eller de dina vad som är bu eller bä. Det jag säger nu gör mig inte till en bättre människa, snarare tvärtom, jag känner mig hjälplös och förtvivlad.

Men det är något som stör mig.

Jag minns en reklam jag såg för något som måste ha varit ungefär ett år sedan. Den gick i svartvitt, inspelad på skitiga gator på vad som på min norrlänska uppfattning måste ha varit Stockholm. Det var tre- fyra-, fem-åringar som grävde efter mat i soptunnor, hade stora mörka ringar under ögonen och sargade kroppar och ansikten, så slutar reklamen med en gråtande syster som håller om sin förtvivlade lillebror å viskar "Det kommer att bli bra, det måste det bli".
Vet du vad det var reklam för?
Punchlinen va: Allt det här är verklighet i Afrika- och bilden slog om från kalla skitiga gator i Stockholm med typiska ariska svenska barn till mörkhyade barn på jordgolv i Afrika.

Jag blev så otroligt irriterad. Skulle det verkligen behövas förklaras för mig, ta det till en sån nära relation som i Sverige med svenska barn innan jag kom till att bry mig om vad som egentligen händer?

Jag är nog som de allra flesta. Jag ser på nyheterna, undrar varför de alltid ska bråka så in i h-e mellanöstern o rätt av- ja, jag kan inte tro att jag säger det- nästan tycker att det är rätt åt dem. Vad i hela friden ger mig rätten att tänka det? För att de har en religion? För att jag tror att de dragit på sig det själva? För att det är lätt att säga för det berör inte mitt liv här där jag kan kliva upp varje dag å bre mina ostmackor o oroa mig för om jag luktar illa eller inte.

Vi hade en diskussion på svenskan i nian en gång. Vi var indelade i grupper om fyra, varav två skulle vara för krig å två emot krig. Jag minns två meningar från den diskussionen, argumenten "Ja men är man så dum så man har dendär religionen så får man ju räkna med att det blir oroligheter" och "Äsh, det är väl bra med lite krig ibland, så rensar det bort lite människor så vi inte blir så många". Jag blev så otroligt paff över att höra en annan människa säga något sådant. Hur i hela fridens farao kan man sätta sig över en annan människa på det viset? Snacka om att vara invaggad i sin ostmacketrygghet.

Jag såg på nyheterna idag. Konflikten på Gazaremsan är väl något som jag antar de flesta hört i periferin för för oss här borta, vid sidan av, gör det ingen skillnad för våra ostmackor. Jag kan banneme sätta mitt långa hår på att 50% av er inte ens vet att det är fullt krig därborta där familjer skjuts ihjäl.
Som vanligt var det en kvinna i slöja som skrek å äshlabedäschade på ett oförståeligt språk, sådär så man orkar inte ens lyssna "för de bråkar ju alltid därborta". Men så stannade jag upp, å tittade på vad människan egentligen sade.

Kan du föreställa dig att du vaknar av missiler som skjuts rakt mot ditt hem? Missiler som skjuter för att bringa förstörelse, död och smärta. Dina jävla prydnadssaker som du beaktar så högt för du köpt dem för dina förvärvda pengar går i golvet av vibrationerna av de träffande husen som rasar ihop i massor av skräp. Från att ha varit någons hem, bara nu skräp. Strömmen bryts, du förlorar kontakten med din omvärld och en varningsklocka börjar ringa, "vad nu med mig å min familj, står vi på tur av nästa skott som går genom kvarteren? Vad med mina saker, min tillvaro, mitt liv?

Du får tag i din far. Han berättar att din brors hus är förstört, han å hans son försvann i massorna och har nu hittats döda. Din Bror, å hans barn. Din bror som du lekte med när du var liten, som du tog hand om/som tog hand om dig och den människa som du har din syskonrelation till, kanske en av två eller tre av alla människor i hela världen, är nu död. Din brors fru ligger på sjukhuset utan ben, kan du föreställa dig hur det skulle kännas att få benen avskjutna? Känna hur musklerna slits av å skelettet bräcks, lyssnandes till ljudet av hur senorna gnekar när de sakta men säkert går mot total ödeläggelse. Du är del i ett krig som inte är ditt å det tar död på din bror, rammar din tillvaro å sätter djupa spår i dina barn- vem fan skulle inte bli förbannad över det?

Allt detta är ett krig som du inte deltar i, som du inte vill ha, samtidigt som du vet, att hela världen står å tittar på  som på någon allmän avrättning utan att göra någonting för de kan fortfarande bre sina ostmackor om morgnarna- tänkandes att det där, det är ju bara ditt eget fel.

Är det konstigt att de hatar oss?


Historia, uppdatering å allmänt pladder

Så var det väl kanske dags för en uppdatering från de danska markerna, som för tillfället är täckt med ett tunt totalt genomskinligt och oupptäckbart islager, som sätter den modigaste cyklist på stora prov.

Eftersom jag inte hör till de modiga, kan man ju fråga sig hur det kom sig att jag vurpade häromdagen på det mystiska, smygsnikande islagret. Det var väl helt enkelt ute efter mig. Och tusen andra, som också hade blivit överraskad av den "plötsliga" glatta ytan som sakta men säkert placerade cykeln i horisontellt läge. Ni vet, såndär vurpa i slow-motion. Vi spottade och fräste allesammans när vi steg in på universitetet den morgonen, blöta, sårade och förnedrade.

Att vara hemma i jul var annars trevligt. Jag kände mig som Harry Potter när jag återvände från den stora mystiska skolan till min lilla skrubb hos farmor. Hemma i Herrö å klämma på snön var nog det bästa, även om saker inte alls är som de var förr. Eller så är det jag som inte är som förr, hur som helst gör det mig inte så mycket. Jag har ett par nya mer passande skor nu. Och på tal om nya klädesplagg, så bestämde sig mina kaninvantar som jag haft i 4 år att lämna mig. Jag fällde en tår men hoppas att de funnit frid nu, på parkeringen utanför bensinstationen i Tönnebro.

Mitt Harry Potter-liv fortsätter nu här i Januari, eftersom jag har tre examer om lite mindre än en 1,5 vecka och begraver min näsa i de bisarra böckerna med medicinska motsvarigheten till trollformler, förbannelser och magiska lösningar.

Annars kan jag annoncera att jag fått ett jobb! Som sekreterare på en kiropraktorklinik här i Odense. Det började med att jag hade praktik där, så erbjöd de mig jobbet efter det. Vilken röta man kan ha ibland! I starten av Februari är det dags att infinna sig för upplärning.

Igår var det en dag som skulle ha motsvarat en dag i Mars i Sverige. Det känns som om våren står på min tröskel.

RSS 2.0